skolaa

inget att läsa.


Droger

 

Några vanliga droger i Sveriga är Hasch, Marijuana, Kokain, Amfetamin, Heroin, LSD och Kokain. Hasch och Marijuana kommer från växten Cannabis Sativa. Hasch består av sammanpressade blommor, blad och kåda från växten och har en 7-9 gånger starkare verkan än Marijuana som bara är torkade blad från växten. Drogerna röks ofta men kan även ätas eller drickas. Rusat varar i 1-2 timmar och ger en känsla av upprymdhet. Effekten kan skifta mellan en fnittrig hänsynslöshet och en inåtvänd tystnad beroende på hur man känner sig när man tar drogen. Hasch är beroendeframkallande och för varje gång man använder någon av drogerna måste storleken på dosen ökas för att nå samma effekt som förra gången.

 

Det vanligaste sättet att ta amfetamin är genom injicering i venerna, men det kan även snusat, lösas upp i vatten och drickas eller tas i tablettform. Kicken av amfetamin upplevs som uppiggad, upprymd och en vaken känsla. Effekten varar i ca 4-5 timmar. Större och större doser behövs för att uppleva samma effekt som tidigare. Drogen kan ge hungerdämpade effekter, därför blir missbrukaren magra väldigt kraftigt. Tics i ansiktet och leder är vanligt bland missbrukare. Amfetamin ger också oftast en ökad sexuell aktivitet.


LSD är en syntetiskt framställd drog som är extremt stark och för att bli hög behövs det endast 25-50 microgram vilket är det samma som två korn bordsalt. LSD finns i både tablettform och på
läskpappersbitar med något tryck på t.ex. en seriefigur eller en jordgubb. LSD framkallar
hallucioner där allt kan hända, bl.a att folk tror att de kan flyga
och hoppar ned för hustak. Men enlindrigare följd kan bli att missbrukaren flera
år efter senaste trippen kan få s.k. flashbacks vilket innebär att<BR< en
tidigare tripp.

Ecstasy är en hallucinogen drog, hallucinogena droger har använts länge av bl.a av Indianerna vid religösa fester och liknande. Idag delar man upp de halluciogena drogerna i två klasser, de naturliga och de syntetiska. Naturliga innebär att de är framställda av växter eller liknande. Syntetiskt betyder däremot att de är framställda vid labratorium. Ecstasy är ett syntetiskt knark som påverkar människan genom att förstärka sinnesuttrycken, vilket i sin tur leder till hallucinationer, men hallucionerna kommer först vid större mängder Ecstasy, medans vid mindre bara ett rus som får en att känna sig "ett med universum". Denna drog gör att användaren blir väldigt aktiv vilket gör den vanlig vid rave-partyn för att man då kan dansa hela natten. Skadorna Ecstasy ger är psykiska och påverkar känslolivet vid missbrukare brukar kallas "en likgiltig zombie."

 

Kokain utvinns från kokabusken, som växer i de varma dalarna i Java och Lanka. Indianerna har sedan urminnes tider tuggat på kokabuskens blad för att dämpa hunger och törstkänslor och för att njuta. Kokainet kommer främst från illegala odlingar i sydamerika och handeln kontrolleras av en mäktig maffia. Kokainet började spridas i Sverige under 80-talet.

Snusning och inandning är den vanligaste sättet att ta kokain idag, men man kan också injicera. Free-base eller crack är när ångor från kokainkristallen eller kokainpulver som genomgått vissa kemiska processer inandas. Vid inhalering kommer berusningen ännu snabbare än vid injecering. Dosen är svår att reglera och risken för plötsliga dödsfall är stora.
Kokainruset ger en känsla av personlig säkerhet, styrka, intelligens och upprymdhet som varar mellan 15-60 minuter. När kokainruset avtar ersätts njutning med olustkänslor. Rusets positiva upplevelse vill man återuppleva, samtidigt som olustkänslorna vill undvikas.Lösningen blir mer kokain. Kokainrusets lustkänslor blir med tiden svagare och kortvariga, vilket ofta leder till ett ännu intensivare missbruk. Experimentet med apor visar att kokain är den enda drog som de äter sig till döds med.
Kokain ger snabbare kroppsliga skador, som avmagning, sömnrubbningar, kräkningarm.m. Irritationer i slemhinnor och luftvägar kan leda till hes och skrovlig röst, rinnande eller blödande näsa och nasalt tal.Kokain höjer pulsen och blodtrycket och kan vid överdos bl.a. ge oregelbunden hjärtverksamhet eller akut hjärtinfakt. Dödsfall har inträffat även vid "normala" doser. Kokain har en effekt på sexualdriften i början. Kokainet överstimulerar hjärnans lustcenter, vilket t.ex. kan ge en spontan orgasm eller utlösning. Efter en tid försvinner lusten till sex, kokain kicken blir det viktigaste i sig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0