skolarbete, inget för er

Droger

 

Några vanliga droger i Sveriga är Hasch, Marijuana, Kokain, Amfetamin, Heroin, LSD och Kokain. Hasch och Marijuana kommer från växten Cannabis Sativa. Hasch består av sammanpressade blommor, blad och kåda från växten och har en 7-9 gånger starkare verkan än Marijuana som bara är torkade blad från växten. Drogerna röks ofta men kan även ätas eller drickas. Rusat varar i 1-2 timmar och ger en känsla av upprymdhet. Effekten kan skifta mellan en fnittrig hänsynslöshet och en inåtvänd tystnad beroende på hur man känner sig när man tar drogen. Hasch är beroendeframkallande och för varje gång man använder någon av drogerna måste storleken på dosen ökas för att nå samma effekt som förra gången.

Det vanligaste sättet att ta amfetamin är genom injicering i venerna, men det kan även snusat, lösas upp i vatten och drickas eller tas i tablettform. Kicken av amfetamin upplevs som uppiggad, upprymd och en vaken känsla. Effekten varar i ca 4-5 timmar. Större och större doser behövs för att uppleva samma effekt som tidigare. Drogen kan ge hungerdämpade effekter, därför blir många missbrukar magra väldigt kraftigt. Tics i ansiktet och leder är vanligt bland missbrukare. Amfetamin ger också oftast en ökad sexuell aktivitet.

En annan drog som är vanlig är LSD. Drogen är extremt stark och för att få någon effekt behövs bara 25-50 microgram, vilket ungefär är samma som två korn bordsalt. LSD framkallar hallucioner där i princip allt kan hända. Folk tror bland annat att det kan flyga och hoppar ner från hustak.

Ecstasy är en hallucinogen drog som har använts länge. Det är en syntesiskt knark som påverkar människan genom att förstärka sinnesuttrycken, vilket i sin tur leder till hallucinationer. Dock kommer dom först vid större mängder Ecstasy. Drogen gör att man blir väldigt aktiv, vilket gör att den är vanlig inför fester då man kan dansa hela natten.

Kokain är en drog som man oftast inandar eller snusar. Men man kan också injicera drogen. Ruset ger en känsla av personlig säkerthet, styrka, intelligens och upprymdhet. När ruset avtar ersätt njutning med oluskänslor. Man vill återuppleva den positiva upplevelsen men vill undvika olustkänslorna. Lösningen blir då mer kokain. Lustkänslorna blir med tiden svagare och kortvariga vilket ofta leder till ett ännu intensivare missbruk. Kokain ger kroppsliga skador så som avmagning, sömnrubbningar, kräkningar, irritationer i slemhinnor och luftvägar, vilket ofta leds till hes och skrovlig röst och rinnande eller blödande näsa. Det är vanligt att få akut hjärtinfarkt eftersom kokainet höjer pulsen och blodtrycket.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0